Marleen Derks

Marleen-Derks

Mijn leven begon niet zorgeloos en veilig. Toen ik in de puberteit kwam ontwikkelde ik een eetstoornis – negatief zelfbeeld, onzekerheid en piekeren. Ik was ontzettend bezorgd over wat anderen over mij dachten en kon niet ontsnappen aan mijn eigen gedachten.

Mijn ervaring met piekeren

In mijn jaren als piekeraar heb ik alle piekergewoonten uitgeprobeerd. Nachten piekeren over een presentatie die ik moest geven. Vervelende situaties in mijn hoofd blijven herhalen. Tobben over opmerkingen waarvan ik dacht dat anderen die raar vonden. Invullen wat anderen van mij dachten. Piekeren over dingen die in het verleden waren gebeurd of over de toekomst. Piekeren dat ik over me heen had laten lopen.

Dominante innerlijke criticus

In plaats van mijn gedachten op een opbouwende manier te gebruiken, was ik bezig mijn hoofd vol te proppen met zaken waar ik niets aan kon veranderen en met gedachten die mij onzeker maakten. Daarbij had ik een dominante innerlijke criticus. Deze tastte mijn zelfvertrouwen aan. Uit persoonlijke interesse, mijn ervaringen en de behoefte mensen te kunnen helpen ben ik psychologie gaan studeren.

Putten uit eigen ervaring

Uiteindelijk ben ik heel goed van mijn klachten afgekomen en put ik nog dagelijks uit mijn ervaringen. Het heeft me als psycholoog de mogelijkheid gegeven de kracht en deskundigheid van de cliënt te gebruiken. Ik heb nu mijn eigen psychologiepraktijk. Op een persoonlijke, betrokken en warme manier help ik mensen door moeilijke levensfasen heen.

Piekeren blijkt gemeenschappelijke factor

In mijn praktijk zie ik mensen die last hebben van een angststoornis, burnout, depressie, stress, faalangst of overspannen zijn. Ook help ik mensen met onder meer traumaverwerking, levensvragen en relatieproblemen. Vaak is er veel onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, sociale angst en moeite met assertiviteit. Piekeren blijkt bij veel van deze klachten een gemeenschappelijke en terugkerende factor.

Stoppen met piekeren, kan dat?

Steeds vaker merkte ik dat piekeren een groot probleem was voor mijn cliënten. Ik ben me verder gaan verdiepen in dit terugkerende patroon en in wetenschappelijk onderzoek op dit terrein. Zo heb ik de KEUZE methode ontwikkeld. Ik werk hier zelf al jaren mee. Mijn ervaring en de ervaring die ik heb opgedaan met cliënten in mijn praktijk, is dat je met deze methode effectief van het piekeren af kunt komen.

Wat is de KEUZE methode?

De KEUZE-methode is een strategie om in vijf stappen van het piekeren af te komen. De letters staan voor Kiezen, Emotiemanagement, Uitvoeren, Zelfreflectie en Evaluatie. Met behulp van deze methode zet je het denken, voelen en doen weer op één lijn, zodat ze weer met elkaar in evenwicht zijn.

Nooit meer piekeren in 5 stappen

In mijn boek Nooit meer piekeren maak je kennis met de door mij ontwikkelde KEUZE-methode. Deze methode helpt jou om jezelf beter te begrijpen. Het boek bevat tips, trucs en adviezen om van het piekeren af te komen. Je komt erachter wat belangrijk voor je is en je krijgt zelfvertrouwen tijdens het proces. Ik leg je uit hoe ook jij in vijf stappen kunt leren stoppen met piekeren en hoe je van je innerlijke criticus je beste coach maakt.