Bewust ontspannen met meditatie en visualisatie

Al eerder schreef ik een blog over visualisatie. Visualisatie is een krachtige techniek. Kijk maar wat er gebeurt als je piekert. Terwijl je nadenkt over alle vreselijk dingen die zouden kunnen gebeuren, schiet je hartslag omhoog en je lichaam staat gelijk stijf van de spanning. Datzelfde mechanisme kun je ook op een positieve manier inzetten! Visualisatie kan je helpen om te ontspannen bij stress, faalangst en overmatig piekeren. 

Visualisatie is eigenlijk het ‘voor de gek houden’ van je hersenen, een bewust gestuurde fantasie. Je stelt je voor dat je op een fijne, kalme plek bent en je voelt je alsof je echt op die plek bent, ontspannen en blij. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen een gebeurtenis die je visualiseert en de werkelijkheid. In moeilijke situaties kun je deze techniek gebruiken om je kalmte te hervinden. Natuurlijk is dit geen instant oplossing. Alhoewel visualiseren niet moeilijk is, vergt het oefening en doorzettingsvermogen om er profijt van te hebben. En daarom haken veel mensen af.

Instinctieve reactie op stress

Bij stress schiet je lichaam in een overlevingsstand. De vecht-of vluchtreactie is een instinctieve reactie waarmee het lichaam reageert op een bedreigende situatie. Ervaar je langere tijd stress (chronische stress), dan kan dit leiden tot een burn-out. Het is dus zaak om te leren ontspannen.

Natuurlijk kun je nu denken ‘ja, maar ik ontspan voor de tv, met een boek of terwijl ik op de bank lig’. Maar passief ontspannen geeft niet hetzelfde resultaat als bewust ontspannen. Als je passief ontspant ben je (onbewust) nog steeds in je hoofd bezig met je problemen. Het geeft tijdelijk respijt, maar zorgt er niet voor dat je lichaam en geest de rust krijgen die ze nodig hebben om te herstellen.

Waarom is ontspannen belangrijk?

Bewust ontspannen kun je doen met verschillende technieken, zoals ademhalingsoefeningen, oefeningen om je spieren te ontspannen, yoga, thai chi, mindfulness en meditatie. Welke ontspanningstechniek het beste bij je past verschilt per persoon. Er is geen standaard ‘recept’. Je zult dus willen uitproberen met welke techniek het jou het beste lukt om te ontspannen.

Bewust ontspannen zorgt voor:

  • vertraagde hartslag
  • dieper een langzamer ademen
  • daling of stabilisering van bloeddruk
  • ontspanning van de spieren
  • meer bloedtoevoer naar de hersenen
  • lagere hoeveelheden van stresshormonen (adrenaline en cortisol)

Ontspannen met YouTube

YouTube is niet alleen voor leuke muziek en grappige filmpjes, je vindt er ook veel nuttige video’s op het gebied van meditatie, ontspanning en yoga. Ik heb zelf ook een serie videos gemaakt die je hierbij kunnen helpen. Neem een kijkje op mijn YouTube kanaal.