De kracht van visualisatie

Visualiseren helpt je jouw mentale kracht en motoriek te trainen. Wanneer je visualiseert, gebruik je al je zintuigen. Je bént in de situatie die jij je voorstelt, je ziet het om je heen, je ruikt de geuren, je hoort de geluiden, je voelt de warme zon op je huid, of een koude windvlaag. Op het dak van een torenflat kijk je de diepte in, je voelt de kriebels in je buik. Bij een blinddate voel je de spanning.

Tijdens het visualiseren gebeurt er veel in je hersenen. Je hersenen kennen het verschil niet tussen de beelden die jij in je visualisatie creëert en de gebeurtenis in de werkelijkheid. Door te visualiseren kom je in de gemoedstoestand die bij de gebeurtenis hoort. Hierdoor kun je jezelf in gevoelens trainen en je voorbereiden op spannende situaties door deze te visualiseren op een moment dat je erg ontspannen bent. Dit wordt in de behandelkamer van de psycholoog ook wel systematische desensitisatie genoemd. Je voegt een tegengesteld gevoel (ontspanning) toe aan een stressvolle situatie. Ook hier geldt: voor je hersenen heeft dit al plaatsgevonden, want ze kennen het verschil niet tussen de werkelijkheid en zelf gecreëerde beelden en gevoelens.

Door je een situatie in te beelden merk je welke gedachten je daarbij hebt. Wat het boek Nooit meer Piekeren je leert is je gedachten om te vormen tot helpende gedachten zodat je mentaal sterker wordt. In plaats van de gedachte: wat als het fout gaat, denk je: hoe kan ik mij zo goed mogelijk voorbereiden op dat ingewikkelde onderdeel? Je visualiseert dit in combinatie met helpende gedachten: ik kan dit! De gebeurtenis voltrekt zich in je visualisatie, je weet, ik heb al gewonnen.