De winter blues de baas, zes tips om uit je winterdip te kruipen

blog_winterblues_mainNu de dagen korter en donkerder worden en de herfst in volle gang is, voelen veel mensen zich wat neerslachtig worden en hebben meer behoefte aan slaap, koolhydraatrijk voedsel, snoep en alcohol. Heb jij dat ook? Dan kun je je scharen bij de grote groep mensen die last hebben van de ‘winterblues’. Deze winterdip wordt veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht in combinatie met het psychologische effect van het eind van de zomer. Een met de winter blues vergelijkbare, maar meer serieuze, aandoening is de winterdepressie.

Aanmaak melatonine stopt niet door afname van zonlicht

Zowel de winterdepressie als de winterblues hangt samen met de afname van natuurlijk licht in de wintermaanden. Daglicht veroorzaakt een reactie ons lichaam die de productie van melatonine stopzet. Dat is een hormoon dat ons slaperig maakt. Te weinig daglicht kan er bij sommige mensen voor zorgen dat de aanmaak van melatonine niet stopt, waardoor ze zich de hele dag moe voelen.

Minder serotonine

Zonlicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die onder meer effect heeft op onze stemmingen. In de winter maakt ons lichaam minder serotonine aan, waardoor je je ook somberder kan voelen.

Hoe weet je of je last hebt van de winter blues? Wat zijn de symptomen?

Voel je je in de lente en zomer altijd prima, maar in de herfst en winter neerslachtig, moe en lusteloos? Dan zou je last kunnen hebben van de winterblues. Zeker als je daarnaast ook last hebt van één of meer van de volgende symptomen:

  • prikkelbaarheid
  • concentratieproblemen
  • extreme behoefte aan slaap, ook al slaap je al meer dan normaal
  • somberheid
  • weinig behoefte aan sociale contacten
  • grotere eetlust en zin in koolhydraatrijk voedsel, zoetigheid en alcohol
  • gewichtstoename

Kenmerkend voor een seizoensgebonden depressie zijn het vele slapen, sociale ontmoetingen vermijden en de toename van eetlust en gewicht. Als je lijdt aan een niet-seizoensgebonden depressie ben je ook voortdurend moe, maar heb je moeite met slapen en neemt je eetlust eerder af dan toe.

Last van winter blues? Zes tips om uit je dip te kruipen!

Er is gelukkig veel wat je zelf kunt doen om de winterblues de baas te worden. Onze zes gezondheidstips helpen je om weer lekker in je vel te komen deze winter.

  1. Ga naar buiten
    Omdat het in de winter koud is en de dagen korter zijn besteden we een stuk minder tijd buiten. En dat terwijl natuurlijk licht zo goed voor ons en onze stemming is. Zelfs als de zon niet schijnt is het licht buiten nog een stuk sterker dan in huis of op kantoor. Dus… ga naar buiten! Trek een goede jas of regenjas aan en ga in je lunchpauze een blokje om of maak op je vrije dag een wandeling. Moet je toch binnen zitten, vanwege werk of studie? Zorg er dus in ieder geval voor dat je gordijnen overdag open zijn en ga waar mogelijk bij een raam zitten.

  2. Eet gezond
    Wat en wanneer je eet beïnvloedt je energieniveau en je stemming. Vermijd eens een tijdje geraffineerde voeding (zoals koekjes, cake en taart, maar ook sappen, sauzen, kant en klaarmaaltijden en junkfood) en eet verse producten. Denk daarbij aan volkoren granen, groente en fruit (als het moet diepvries, maar liever vers), eieren, noten en melk- en vleesproducten zonder toevoegingen. En drink bij voorkeur water of thee. Je zult merken dat je je zowel lichamelijk als geestelijk beter gaat voelen.

  3. Meer bewegen
    Sport is niet alleen goed om je gewicht op peil te houden, meer bewegen is ook goed tegen stress. Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe het werkt, maar als je meer beweegt produceer je een hormoon waardoor je je beter voelt. Hiermee kun je een milde depressie en ook de winter blues tegen gaan. Ga sporten met een vriend of vriendin en sla twee vliegen in één klap, gezellig bijkletsen én een goede conditie.

  4. Investeer in een daglichtwekker
    Heb je erg veel moeite om ’s ochtends wakker te worden en op gang te komen, kijk dan eens naar een daglichtwekker. Zo’n wekker simuleert de zonsopgang door een half uur voordat hij afgaat steeds meer licht te produceren. De theorie is dat je hersenen daardoor de opdracht krijgen te stoppen met de productie van melatonine, het hormoon wat ons slaperig maakt.

  5. Plan een vakantie naar de zon
    Weet je van jezelf dat je last hebt van de winter blues, plan je zonvakantie dan in de wintermaanden. Alleen de voorpret kan al genoeg zijn om je stemming aanzienlijk te verbeteren. Tel daarbij op het gunstige effect van het zonlicht, het feit dat je op vakantie vaak meer beweegt en ook veel meer buiten bent en de stimulans van een nieuwe omgeving. Natuurlijk is het zaak om ook na je vakantie dat positieve gevoel vast te houden. In mijn artikel ‘Hoe hou je dat heerlijke vakantiegevoel vast?’ lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.

  6. Lichttherapie, licht in de duisternis
    Mocht je na het toepassen van deze tips nog steeds niet lekker in je vel zitten in de wintermaanden, praat dan eens met je huisarts over lichttherapie. Lichttherapie verlaagt de concentratie van melatonine in je lichaam, waardoor je je minder moe en lusteloos voelt en beter kunt functioneren. Ook andere aan winterblues gerelateerde klachten kunnen er door afnemen.