Grip op je dag, neem een time-out!

grip op je dag - het beste moment om te ontspannen is als je er geen tijd voor hebtLeef je of wordt je geleefd? Een tijdje geleden las ik een interessant artikel, geschreven door een voormalig sluipschutter uit het Amerikaanse leger. In zijn opening vraagt hij ‘hoe vaak heb je het gevoel dat je de hele dag alleen maar bezig bent geweest je hoofd boven water te houden?’. Hoe zit dat bij jou? Heb jij grip op je dag?

Uitdaging: grip krijgen op je tijd

De sluipschutter, Jeffrey Harrison, maakte de overstap van een carrière in het leger naar een 9 tot 5 kantoorbaan. Time management en het gevoel zeggenschap te hebben over zijn eigen werkdag waren zijn twee belangrijkste uitdagingen. Dit overweldigende gevoel geen controle te hebben is iets waar velen van ons zich in zullen herkennen. Hij paste echter een techniek toe die hij in het leger had geleerd en dat maakte een enorm verschil.

Focus is van levensbelang

Veel mensen denken dat sluipschutters alleen getraind worden om mensen van veraf neer te schieten. Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de baan, maar veel moeilijker is het om vijandelijk gebied te verkennen zonder te worden gezien. Om met zware bepakking onder moeilijke omstandigheden vrijwel onzichtbaar van A naar B te bewegen is het van levensbelang dat je gefocust kunt blijven. De techniek die hij daarvoor gebruikt noemt bij SLLS (stop, look around, listen, smell, oftewel stop, kijk om je heen, luister en ruik).

Weer grip op je dag met een time-out

Stop met waar je mee bezig bent, kijk om je heen, luister naar wat er om je heen gebeurt en ruik de geuren in je omgeving. Een techniek die je ook in het dagelijks leven heel goed kunt toepassen. Het doel is om even een time-out te nemen, zodat je je daarna weer kunt focussen op wat belangrijk is. Zodat je weer doelgericht aan het werk kunt, in plaats van in gedachten ergens anders te zijn, gesprekken van collega’s te volgen of eindeloos je e-mail te checken.

3 minuten adempauze

Natuurlijk is dit idee niet nieuw. Ook de mindfulness kent de 3 minuten adempauze, een korte meditatie oefening die je helpt weer in het ‘nu’ te komen. Deze bestaat uit de volgende stappen:

Minuut 1: bewust worden
Stel jezelf de vraag ‘wat ervaar ik op dit moment?’ Merk zonder te oordelen op wat voor gedachten, emoties en lichamelijke sensaties er zijn.

Minuut 2: aandacht naar jezelf
Volg je ademhaling. Dwalen je gedachten af, breng je je aandacht dan op milde wijze weer terug naar je ademhaling

Minuut 3: ervaar je lichaam als geheel
Breid je aandacht uit van je ademhaling naar de pure fysieke gewaarwording van je lichaam als geheel.

Oefen onder werktijd

Beide oefeningen zijn uitermate geschikt om onder werktijd te doen en je te helpen grip te krijgen op je werkdag. Niemand merkt het immers als jij even een paar minuten een time out neemt terwijl je achter je computer zit of terwijl je het toilet bezoekt. En juist op je werk heb je zo vaak het gevoel geleefd te worden.

Zet je alarm

Er zijn diverse (mindfulness) apps ontwikkeld die je helpen herinneren om even een momentje voor jezelf te nemen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een alarm in je telefoon zetten. In het begin bijvoorbeeld iedere twee uur, net zolang totdat het een tweede natuur wordt om een time out te nemen op het moment dat je het gevoel hebt dat je alleen maar aan het reageren bent op de dingen om je heen in plaats van dat je zelf aan het stuur staat.

Ik ben benieuwd wat deze oefening jou oplevert. Laat het me weten!

Foto: Remy van Gelder – www.praesence.nl