Hoe hou je dat heerlijke vakantiegevoel vast?

blog_vakantieOp vakantie gaan is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Tijdens de vakantie maak je iedere dag iets nieuws mee, doe je leuke dingen, zijn er allerlei nieuwe gerechten en smaken om uit te proberen, leer je nieuwe mensen kennen en heb je over het algemeen veel meer tijd voor elkaar. Was het maar iedere dag vakantie!

Of je nu een citytrip naar New York hebt gemaakt, naar een mooie tropische bestemming bent geweest of met je gezin bent wezen kamperen, elke dag van je vakantie was waarschijnlijk gevuld met nieuwe ervaringen die je nog jarenlang zullen bijblijven.

Het fijne gevoel dat je had op vakantie is bij thuiskomst over het algemeen weer snel verdwenen. Je moet weer vroeg op ’s ochtends, staat weer in de file, hebt op kantoor een overvolle mailbox en een ellenlange to-do lijst, komt laat thuis en hangt vervolgens de hele avond voor de televisie. En het hele riedeltje herhaalt zich dag na dag. Voordat je het weet ben je terug in je oude, stressvolle patroon en snak je weer naar de volgende vakantie.

Maar, wacht eens. Kunnen we die positieve ervaringen en alles wat we geleerd hebben van onze vakantie niet in ons dagelijks leven toepassen? Elke dag een beetje vakantie, dat zou fijn zijn! Hierbij een aantal tips om het vakantiegevoel vast te houden.

Verwen jezelf
Op vakantie ben je eerder geneigd om eens iets leuks voor jezelf te kopen, een keer wat duurder uit eten te gaan of een lekkere massage te nemen. Doe dat ook als je weer thuis bent.

Geniet van je omgeving

Natuurlijk is je vakantiebestemming prachtig, een leuke stad, mooi strand of heerlijk bosrijke omgeving. Maar ook van je eigen omgeving kun je genieten. Neem eens een andere route naar je werk, stap een halte eerder uit en loop een stukje, ga in het weekend een mooie wandeling maken in een natuurgebied bij jou in de buurt. Bekijk je eigen omgeving met andere ogen! Er is meer te zien dan je denkt.

Doe leuke dingen

Op vakantie doe je leuke dingen, je gaat lekker winkelen, zwemmen, leuke stadjes bekijken en vaak uit eten. Maar in je eigen omgeving is ook genoeg te doen! Leer meer over de taal en cultuur van het land waar je op vakantie bent geweest met een taalcursus of volg een kookcursus. Ga in het weekend een stad of dorp bij je in de buurt bezoeken waar je nog nooit bent geweest of ga met je kids naar een zwembad of een speeltuin in de buurt. Heb je vaak geen inspiratie? Hou dan een lijstje bij met leuke dingen om te doen. Steeds als je iets bedenkt om te doen voeg je het toe, zo zit je nooit zonder ideeën.

Ontspan en laat los

Het is zoveel makkelijker om te ontspannen op vakantie als er niks van je wordt gevraagd. In je eigen omgeving zul je wat meer moeite moeten doen om te ontspannen, maar je moeite wordt beloond! Neem als je thuiskomt na een drukke dag op je werk een lekker bad of een warme douche met een lekker geurende badolie of doucheschuim, trek een paar minuten per dag uit om te mediteren, laat de tv eens uit en lees in plaats daarvan een boek of steek wat heerlijk geurende kaarsjes aan. Heb je een lastige dag gehad, neem dan als je thuiskomt een paar minuten de tijd om je dag in gedachten nog eens na te lopen en laat het los.

Probeer nieuwe gerechten

Als je in een ander land bent, eet je vaak dingen die je niet kent. Spannend al die nieuwe geuren en smaken. Dat gevoel kun je vasthouden door ook als terug bent gerechten uit je vakantieland te eten. Maar ook in eigen land kun je experimenteren met eten. Kook eens een nieuw gerecht of ga naar een nieuw restaurant en bestel iets wat je nog nooit hebt gegeten. Eet met aandacht en proef echt wat je eet, in plaats van het naar binnen te schuiven.

Beweeg meer

Op vakantie loop je meestal veel meer dan thuis. Je loopt van je hotel naar een restaurant of het strand, gaat vaker zwemmen, beklimt een berg, gaat een stuk fietsen of maakt een mooie wandeling. En ga je met het vliegtuig, dan heb je over het algemeen geen auto voor de deur staan en ben je aangewezen op de benenwagen. Heel gezond. Meer frisse lucht en meer beweging zijn goed voor je. Probeer dat ook thuis vast te houden. Niet meteen weer in de auto stappen, maar pak eens wat vaker de fiets of, als je met het openbaar vervoer rijst, stap dan een halte eerder uit en loop een stukje.

Slaap meer

Na een goede nachtrust ziet de wereld er een stuk zonniger uit. Tijdens je vakantie ‘moet’ je niks. Je gaat naar bed als je moe bent en staat op als je wakker wordt. Af en toe vroeg opstaan voor een excursie daargelaten natuurlijk. Je komt steeds meer in een natuurlijk slaapritme. Geen late avonden waarin je nog dingen voor je werk moet doen en geen getetter van de wekker ’s ochtends als je nog niet klaar bent om op te staan. Ga na hoeveel uur je gemiddeld genomen sliep tijdens je vakantie en probeer dat aantal uur ook te halen als je weer terug bent. Je zult zien dat je je beter voelt als je meer slaap krijgt.

Maak meer tijd voor elkaar

Voor romantiek is in onze hectische leefstijl nauwelijks meer tijd. Alles moet sneller dan snel en iedereen heeft altijd een volle agenda. Dat is tijdens je vakantie heel anders, dan kom je tot rust en heb je tijd voor jezelf en voor elkaar. Je gaat ’s middags lekker samen lunchen, maakt een romantische wandeling, hebt een goed gesprek tijdens het avondeten, zit ’s avonds gezellig met een wijntje op je terras of balkonnetje. Probeer dat er ook in te houden als je weer thuis bent na je vakantie. Maak meer tijd voor elkaar, kook eens gezellig samen, spreek een vaste dag in de week waarop jullie samen wat leuks gaan doen en verras je partner eens wat vaker met een bloementje, een etentje of een weekendje weg.

Wees spontaan

In ons drukke leven is het lastig om onverwachts dingen te plannen. Maar toch is dat vaak wel het leukst. We hebben dan geen verwachtingen en staan open voor de ervaring. Op vakantie ben je vaak veel spontaner dan thuis. Je hebt geen overvolle agenda, geen vaste planning. Je komt leuke mensen tegen waarmee je die avond uit eten gaat, iemand vertelt je over een leuk stadje om te bezoeken of geeft je een tip voor een leuk cafeetje in de buurt. Je gaat vaker met je partner spontaan een wandelingetje maken of even zwemmen. De dag is veel leuker als deze niet al van A tot Z vast staat. Natuurlijk hebben we het in het dagelijks leven onze verplichtingen, maar deze spontaniteit kun je ook na de vakantie toepassen. ‘Ontvoer’ je partner voor een lekkere picnic op zondagmiddag, ga spontaan samen naar de film of nodig last minute wat vrienden uit voor een gezellig etentje.

Samengevat: relax!

Het is heel makkelijk om jezelf bij terugkomst bijna direct weer te verliezen in de waan van de dag. Voordat je het weet val je weer tandenknarsend in slaap omdat je het té druk hebt op je werk of kom je ’s avonds thuis met spanningshoofdpijn. Op die manier ben je binnen no-time weer toe aan vakantie. Maar probeer nu eens de ontspannen houding die je op vakantie had ook erna vast te houden. Zeg vaker tegen jezelf ‘relax!’. Zolang het geen levensbedreigende situatie betreft, kan het ook best even wachten. En gebruik bovenstaande tips om van iedere dag een beetje vakantie te maken, dan wordt je vanzelf relaxter!