Ik kreeg onlangs een nieuwsbrief in mijn mailbox, met als onderwerp ‘7 tips om aardig gevonden te worden’. En ik dacht gelijk, willen we dat? Dat we door iedereen aardig gevonden worden? Weet je wel hoe vermoeiend het is om het iedereen continu naar de zin te maken? En het gaat ten koste van jezelf, want in onze haast om anderen te plezieren, lopen we onszelf volledig voorbij. Wat kun je doen om jezelf weer op de eerste plaats te zetten?
We vinden het belangrijk wat anderen van ons denken. We zijn onzeker over onszelf, over ons uiterlijk, onze prestaties, ons functioneren. We leggen voor onszelf de lat hoog en zijn bang voor kritiek van anderen. Maar als je steeds bezig bent om andere mensen te pleasen, verlies je jezelf. Iedereen wil wat anders, dus je bent voortdurend bezig je aan te passen aan wat je denkt dat iemand wil en komt zelf niet meer aan bod. Wat JIJ wil is niet meer belangrijk. Onze behoefte om aardig gevonden te worden maakt ons afhankelijk en afhankelijke relaties zijn nooit gezond. De mening van een ander wordt belangrijker dan die van onszelf.
Verantwoordelijk voor je eigen geluk
Het zou natuurlijk fantastisch als iedereen je altijd aardig vindt. Hoe ideaal als iedereen een positieve mening over je heeft, als je nooit meer ruzie hebt en er geen ergernissen of roddels meer zijn. Maar hoe realistisch is dit? We kunnen niet altijd maar van iedereen erkenning, waardering en liefde krijgen, hoe aardig we ook zijn. Zelfs al zouden we het willen, het is een illusie dat we iedereen blij kunnen maken. Jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander, maar… dat betekent dat een ander ook niet verantwoordelijk is voor jouw geluk! Dat betekent dat je moet leren om aardig te zijn voor jezelf.
Een aantal feiten:
- Aardig doen is niet wederkerig
Ook al doe je verschrikkelijk aardig tegen iedereen die je maar tegenkomt, anderen doen niet automatisch aardig terug. Ben je een pleaser, dan is het heel teleurstellend als andere mensen niet aardig tegen je zijn. Je voelt je daardoor onzeker en gaat nóg harder je best doen. Maar er zijn nu eenmaal mensen die je niet liggen. Als je dat accepteert wordt je leven veel makkelijker. - Het is niet jouw taak om het iedereen naar de zin te maken
Hopelijk kun je iets bijdragen aan het plezier en geluk van een ander, maar het is geen verplichting. Dat wil niet zeggen dat je voortaan denkt ‘laat ze allemaal maar de hik krijgen’, maar wel dat óók aan jezelf wil denken. Voor je eigen geluk ben je namelijk zelf verantwoordelijk. - Het is onvermijdelijk dat er mensen zijn die je niet aardig vinden
Hoe moeilijk te accepteren ook, er zullen altijd mensen zijn die jou niet mogen. Het is namelijk absoluut onmogelijk dat iedereen je aardig vindt. Als je eerlijk bent, zijn er toch ook mensen die jij zelf minder aardig vindt? Of misschien heb je zelfs wel een hekel aan ze. Hoe belangrijk is het dan om door die mensen aardig gevonden te worden? Wat win je ermee? - Je kunt niet bepalen wat anderen van je denken.
Anderen hebben nu eenmaal recht op hun eigen mening. Je kunt natuurlijk wel proberen om die mening gunstig te beïnvloeden, maar je hebt geen controle over wat iemand denkt. Sterker nog, de mening van een ander is helemaal onze zaak niet. Als je meer zelfvertrouwen krijgt, ga je je vanzelf minder druk om wat een ander van je vindt.
Je stelt jezelf een onmogelijke taak
Door iedereen aardig gevonden worden is een onmogelijke taak om jezelf te stellen. En waarom zou je? We weten van de mensen die we proberen te plezieren niet eens zeker of ze ons wel echt aardig vinden. Toch blijven we op zoek naar erkenning en liefde van anderen. We durven geen ‘nee’ te zeggen uit angst een ander te kwetsen of niet aardig gevonden te worden. We hunkeren naar goedkeuring en willen laten zien dat we het waard zijn om van gehouden te worden. Daardoor gaan we over onze grenzen heen. Bovendien denk je dat mensen misbruik van je maken. Want je zegt toch altijd ‘ja’ als ze je vragen om iets voor ze te doen. Gek genoeg zijn we voor onszelf een stuk minder aardig dan voor iedereen om ons heen. Onze dominante en strenge innerlijke criticus kraakt ons voortdurend af en staat ons niet toe om met mededogen en mildheid naar onszelf te kijken.
Een ‘Nee’ tegen een ander is een ‘Ja’ tegen jezelf
Soms moet je ‘nee’ zeggen om jezelf te beschermen. En misschien zijn er dan mensen die je niet aardig vinden. Maar gaan zij jou echt aardiger vinden als jij jezelf blijft opofferen? Wat hebben anderen eraan als jij jezelf steeds meer wegcijfert? Op de langere termijn heb je steeds minder te bieden, er blijft steeds minder ‘jij’ over om met anderen te delen. Liefde is een primaire levensvoorwaarde. Niet alleen liefde van anderen, maar vooral ook van onszelf. Want hoe kunnen anderen ons aardig vinden als we onszelf niet aardig vinden? Het beste wat je iemand te bieden hebt, ben JIJ. Niet de offers die je brengt, maar jij op je best, liefdevol en in balans.
Tips om jezelf op de eerste plaats te stellen
- Bedenk je iedere keer als je ‘ja’ tegen iemand zegt, hoe belangrijk het is dat JIJ het doet. Kan iemand anders het ook of heeft het geen haast? Zeg dan ‘nee’.
- Behandel jezelf zoals je een goede vriend of vriendin zou behandelen. Ga na wat je tegen een ander zou zeggen in een gelijke situatie, en zeg dat dan tegen jezelf.
- Begin met meditatie. Mediteren helpt om je hersenen te trainen. Kies bijvoorbeeld voor de geleide meditaties van Edel Maex
- Probeer beter naar je gevoel te luisteren. Doe je iets omdat je van jezelf MOET of omdat je het echt WIL?
- Geef jezelf complimenten als je iets goed hebt gedaan, hoe klein ook. Als je je successen viert raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten.
- Ga meer bewegen. Sport en beweging sterken zowel je lichaam als je geest en helpen bij het verlagen van stress. Het kost energie om ermee te starten, maar levert ook veel energie op. Bovendien helpt het je je zekerder te voelen over je lichaam en voel je je daardoor aantrekkelijker.
- Richt je op de positieve dingen in je leven, in plaats van op alles wat je niet hebt of niet kunt. Begin of eindig iedere dag met 5 dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze op, dan maak je het minder vrijblijvend.
- Besteed aandacht aan je kleding en verzorging. Als je er goed uitziet, voel je je ook goed.
- Gebruik op moeilijke momenten visualisatie. Door te visualiseren verplaats je je van je huidige gemoedstoestand, naar de toestand die hoort bij de positieve gebeurtenis die je visualiseert. Je voelt je gelijk rustiger en ontspannen.
Hulp bij onzekerheid
Heb je erg veel last van onzekerheid, faalangst en weinig zelfvertrouwen? Pieker je veel en stel je jezelf altijd op de laatste plaats? Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken van een psycholoog, bijvoorbeeld van de Piekerpoli. Deze kan je helpen om aan je zelfvertrouwen te werken en je leren jezelf weer op de eerste plaats te zetten. Je bent het waard om aan te werken! Gun jezelf een positiever leven!