Minder piekeren met mindfulness

blog-mindfulnessMet piekeren zit je jezelf ontzettend in de weg. Het kost veel tijd en vreet energie. Met mindfulness of aandachtstraining kun je leren om meer in het heden te leven en mild te oordelen over jezelf en wat er om je heen gebeurt. Dit helpt om minder te piekeren.

Aandachtiger leven op basis van boeddhistische principes

Mindfulness is van oorsprong een boeddhistisch principe dat al duizenden jaren wordt toegepast door beoefenaars van allerlei vormen van boeddhisme. Boeddha zelf zou hebben gezegd: “Het cultiveren van opmerkzaamheid is het hoogste goed.”. In alle stromingen met een boeddhistische achtergrond, zoals yoga, zen, vipassana en tai chi vindt je elementen van opmerkzaamheid of achtzaamheid terug.

Mindfulness in de gezondheidszorg

Door het werk van onder andere de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh en de Indiase leraar U Ba Khin is mindfulness ook in de Westerse wereld bekend geworden. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn was in de jaren ’70 de eerste die onderzoek deed naar de toepassing van mindfulness in de gezondheidszorg. Hij ontwikkelde een acht weken durende training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Aanvankelijk om uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten te leren omgaan met pijn, zorgen en verdriet.

Aan de basis van de mindfulness- of aandachtstraining zoals die in Nederland wordt gegeven ligt de MBSR van Jon Kabat-Zinn. Therapeuten gebruiken deze training om piekeren, stress en burn-out te bestrijden.

Kwaliteit van aandacht ontwikkelen

De mindfulness training bestaat uit een combinatie van meditatie en hatha yoga en leert mensen om zich bewust te zijn van het hier en nu. Je leert om de kwaliteit van aandacht te ontwikkelen, zonder te oordelen en bepaalde terugkerende denkpatronen en denkfouten te herkennen. Volgens Harvard professor Ronald Siegel, auteur van The Mindfulness Solution (Mindfulness als uitweg), is mindfulness het zich bewust zijn van de huidige ervaring met een accepterende houding. In plaats van te piekeren en vast te blijven zitten in je eigen gedachten, leer je om minder in je hoofd te zitten en meer aandacht te besteden aan de wereld om je heen. Je geest leegmaken of moeilijke emoties overwinnen is geen onderdeel van mindfulness. Het gaat er juist om de ervaring te omhelzen, ook als het onplezierig is.

Milder over jezelf oordelen

Mindfulness kan je dus helpen om milder over jezelf te oordelen en minder te piekeren over zaken waar je niks aan kunt veranderen. Dingen zijn zoals ze zijn, er is geen goed of fout.

De belangrijkste principes van mindfulness:

  • Vel geen oordeel over je gedachten en vermijd ze niet, maar observeer en laat ze weer gaan
  • Verleg je focus door je in plaats van op je gedachten te focussen op je zintuigen.
  • Je gedachten zijn niet altijd waar
  • Je bent niet je gedachten

Een mindfulness training kiezen

Mindfulness is momenteel een hype. Als paddestoelen schieten mindfulness trainingen uit de grond. Wil je een training gaan volgen, let er dan op de volgende zaken:

  • Opleiding: Een goede trainer is opgeleid om het proces van deelnemers en de groep te begeleiden. Omdat er zo’n wildgroei is van opleiders heeft de beroepsvereniging VMBN een lijst samengesteld van opleidingen die voldoen aan bepaalde kwaliteitsstandaarden.
  • Persoonlijke klik: Een persoonlijke klik met de trainer is erg belangrijk. Je kunt de trainer altijd bellen om kennis te maken.
  • Groepsgrootte en samenstelling: Het is van belang dat je je prettig voelt in de groep. Vraag je af welke groepsgrootte en samenstelling voor jou optimaal is.
  • Locatie en stijl: Voel je je prettiger op een yogamat of op een stoel? Heb je liever een meditatieruimte of een wat zakelijker omgeving? Een mindfulnesstraining kan een wat aardser of wat meer spirituele stijl hebben. Kies wat bij je past.
  • Mening van anderen: Vraag anderen naar ervaringen. Een trainer schrijft mooie teksten op de eigen website. De mening van de deelnemers is het criterium.
  • Uitproberen: Overweeg een proefles of kennismakingsbijeenkomst.

Meer lezen over mindfulness

Wil je meer lezen over mindfulness? Je zou kunnen beginnen met één van de volgende boeken: